Blog

Blog projektu Můj život s kočkou. Rady a tipy jak se o kočky správně starat, ale také zábava a příběhy členů naší komunity.

Otevřený dopis Ministerstvu Vnitra

OTEVŘENÝ DOPIS MINISTERSTVU VNITRA
Vážený pane ministře,
ráda bych Vás jménem několika organizací a spolků požádala o spolupráci – nápravu situace, kterou způsobuje nevhodně zvolená reklamní kampaň České pošty. Jeden z poutačů reklamní kampaně (s mottem Jupí, Micka už má koťata!) totiž podle nás vyvolává v lidech dojem, že nekontrolované množení zvířat na vesnicích (konkrétně koček) je v pořádku. Jak ale dokládají níže uvedené statistiky Evropské unie i řada medializovaných případů týraných, opuštěných a zabitých zvířat, není tomu tak. Opuštěných zvířat na ulici přibývá a situaci je třeba okamžitě řešit. Česká pošta přitom na naši žádost o stažení či upravení poutače reagovala odmítavě.

Trocha čísel na úvod: podle Českého statistického úřadu žije
v českých domácnostech kolem 1,9 milionu koček. Evropská unie přitom odhaduje, že 1,5 procenta všech domácích mazlíčků skončí každoročně na ulici. V případě Česka to znamená, že se bez domova ocitne dokonce 28,5 tisíce koček, a to každý rok.
S tím ostatně korespondují i odhady ochranářských spolků, podle kterých musejí české útulky každoročně pojmout kolem 30 tisíc nových opuštěných zvířat.
O bezprizorní zvířata by se
v takovém případě měly postarat obce a města, na jejichž území se tato zvířata pohybovala. To samozřejmě stojí nemalé prostředky z obecních
a městských rozpočtů.
Jelikož je ministerstvo vnitra nadřízeným orgánem České pošty
a současně přispívá obcím na výkon jejich správy, věříme, že by mohlo mít na řešení situace zájem. Mohlo by k ní také významně přispět. Jinak by mohl zdánlivě nevinný plakát České pošty napáchat další škody.
Tuto žádost Vám posílám nejen jménem naší skupiny Můj život s kočkou, která čítá 34,5 tisíce členů, k iniciativě se připojují i další organizace – ty, které každý den bojují s utrpením zvířat na ulici.

Byli bychom velmi rádi, pokud by se mohlo v nejbližší době uskutečnit otevřené setkání zástupců České pošty, ministerstva vnitra a jednotlivých ochranářských organizací. Domníváme se, že problém není malicherný a že stojí za debatu. Společnými silami můžeme dojít k řešení, které může prospět jak trpícím zvířatům, tak uspořit nemalé prostředky ze státního rozpočtu.
Těšíme se na Vaši příznivou reakci.

S úctou
Mgr. et MgA. Adéla Kroupová
Můj život s kočkou

K výzvě pro Českou poštu se připojily tyto spolky, organizace a útulky:

Světluška – pro kočky, s.z.
Kočičí azyl Znojemsko
Kočičí naděje – Ronovské depozitum