Blog

Blog projektu Můj život s kočkou. Rady a tipy jak se o kočky správně starat, ale také zábava a příběhy členů naší komunity.

Otevřený dopis České poště

Dobrý den, vážený pane řediteli,

píšu vám v zastoupení skupiny Můj život s kočkou (34 300 členů) a spolku Fineliner,z.s. – tedy organizací, které se již několik let aktivně zasazují o zlepšení situace koček v České republice, převážně koček bezprizorních, opuštěných, trpících na ulici či čekajících v útulcích.
Důvodem je žádost o okamžité stažení jednoho z Vašich
reklamních poutačů, který propaguje nekontrolované množení koček.
Nejúčinnější zbraní proti týrání zvířat se ukázala osvěta
a rozšiřování obzorů běžné populace. Bohužel reklamní kampaň České pošty, která propaguje nekontrolované množení koček, nás velice zneklidnila. Je v přímém rozporu
s tím, co v České republice léta prosazujeme.
Žádáme proto jeho okamžité stažení z distribuce.
Důvody jsou následující:
Podle dat EU se každý rok ocitne bez domova kolem
1,5 procenta mazlíčků, kteří původně žili v domácnostech.
V případě Česka, kde lidé chovají asi 1,9 milionu koček,
tedy na ulici živoří více než 28,5 tisíce zubožených zvířat.
Pokud nejsou domácí kočky vykastrované, množí se doslova geometrickou řadou. Nehledě na to, že si mezi sebou předávají nejrůznější nemoci.
V současné době jsou kočky domácí v České republice přemnožené. Jakákoli forma propagace dalšího množení koček domácích je proto nežádoucí – jde o přímou podporu jejich strádání!
Netrpí ovšem jen kočky. Volně se pohybující kočky mohou likvidovat populace zpěvných ptáků, plazů a hlodavců. Kočka coby vrcholový predátor nerozlišuje mezi chráněnými druhy a druhy běžnými. Další potomci koček navíc zaplňují obecní útulky, čímž zatěžují obecní rozpočty.
Jediná humánní cesta, jak situaci zlepšit, jsou kastrace domácích koček. Právě ty za Můj život s kočkou a Fineliner, z.s. podporujeme. Váš reklamní leták je podle nás v přímém rozporu se zodpovědným přístupem chovatelů. Proto žádáme jeho stažení z distribuce a uvedení situace na pravou míru.

Za Vaši součinnost předem děkujeme.

S úctou

Mgr. et MgA. Adéla Kroupová
Můj život s kočkou
Tel.: 603 368 101

_______________________________________________________________________________________

K výzvě se připojují tyto spolky, organizace a útulky:
Světluška – pro kočky, s.z.
Kočičí azyl Znojemsko
Kočičí naděje – Ronovské depozitum
Tlapky Mochov
Kočičí depozitum Flíček
Fousky Plzeň, s.z.
Nekupuj. Adoptuj!
Za Zatoulané štěstí, z. s. Kroměříž
Kočičí a psí azyl, z.s.
časopis HAF & MŇAU
Pozor kočka! z.s.

ODPOVĚĎ NA NÁŠ OTEVŘENÝ DOPIS OD ČESKÉ POŠTY:

Otevřený dopis spolku Můj život s kočkou jako reakce na otevřený dopis tohoto spolku:

Dobrý den, vážená paní Kroupová,
odpovídám na Vaši výzvu ke stažení reklamního poutače propagujícího službu Pohlednice Online. Tato služba České pošty je určena pro zasílání pohledů s vlastní fotografií, naši zákazníci ji tedy nejčastěji využívají při důležitých životních událostech, jako jsou svatby, zásnubní cesty, narozeniny či oznámení narození dětí.

Komerční komunikace (reklama) pracuje se symboly. Se symboly událostí, emocí, činností a podobně. Také my v této kampani pracujeme se symbolem. A zde je symbolem šťastné události v rodině narození koťátek. Tento symbol je zkratkou, která má navodit pozitivní emoce, o které se chtějí podělit rodiče se svými ratolestmi, které jsou na prázdninách mimo domov. A koťátka tím symbolem jsou.

Česká pošta tedy nekomunikuje akt množení koček, ale radostnou událost v rodině.
Skoro tři pětiny Čechů mají v rodině také zvířátko, o které se společně starají. Psy i kočky většina z nás vnímá jako nejlepší přátele a členy rodiny. Obzvláště dětem se pak na prázdninách po zvířecích kamarádech stýská.

Náš reklamní poutač ukazuje děti na prázdninách, kterým rodiče píšou: Jupí, Micka už má koťátka! Z tohoto sdělení je jasně patrné, že se rodina na příchod koťátek těšila, tudíž je pravděpodobné, že koťátka byla plánovaná. Ze situace vyplývá, že rodina se o koťata i o Micku plánuje starat a dát jim láskyplnou péči.

Aby děti nebyly napjaté a o Micku se nebály, využili rodiče výhod a rychlosti moderní služby Pohlednice Online a fotku přímo z mobilu nahráli do aplikace, připsali vzkaz a věděli, že druhý den už budou děti mít radostnou zprávu u sebe.

Nerozumím tomu, jakým způsobem tato šťastná rodinná událost souvisí s nekontrolovaným množením koček, o kterém se zmiňujete.

Chápeme, že cílem vašeho dopisu je upozornit českou veřejnost na závažný problém nekontrolovaného množení koček. Vaše organizace odvádí záslužnou práci a děkujeme Vám za Vaši péči o kočky, které nemají takové štěstí jako Micka. Jsme rádi, že jsme už v minulosti mohli pomoci v šíření informací o Vaší činnosti formou rozesílky kalendářů a rádi Vám se zviditelněním pomůžeme zase.

Děkuji Vám za pochopení a přeji Vám mnoho úspěchů ve Vaší činnosti.

Se srdečným pozdravem,

Aleš Eder, vedoucí odboru marketingové komunikace České pošty