Asi každý chovatel kočky se setkal s tím, že jeho miláček musel absolvovat narkózu. Ať už to bylo kvůli kastraci, čištění zubů nebo z nějakého jiného důvodu.

Existují různé druhy narkózy podle způsobu aplikace, které vám může váš veterinář nabídnout. Volba typu narkózy je především v rukou veterinárního lékaře, který se rozhodne podle konkrétního pacienta a také podle vybavení své ordinace.

Perorální

tablety, pasty, roztoky. V těchto případech se většinou jedná o sedativa.

Injekční

při tomto typu narkózy jsou všechny látky podávány injekčně a to do svalu, podkoží nebo přímo do krevního řečiště. „Anestetika se po proniknutí do svalu začnou postupně vstřebávat do krevního řečiště, kolovat v organismu a působit na nervový systém zvířete. Při průchodu játry jsou odbourávána a vylučována z těla přes ledviny močí nebo odchází se žlučí do tenkého střeva a vylučují se trusem. Jakmile játra zpracují určité množství anestetika, jeho hladinu kolující v krvi klesne a zvíře se začne probouzet.“1). „I zde se dá měnit hloubka narkózy podle typu použitých léků jejich kombinací a přidáváním. Chce to značnou zkušenost a cit anesteziologa, protože zohledňuje výběr léků, jejich kombinaci a množství s ohledem na zdravotní stav zvířete, vzhledem k potřebám samotného zákroku v souvislosti s jeho bolestivostí, délkou atd.“2). Každé zvíře reaguje na stejnou dávku anestetika odlišně a je proto nezbytné přesně zvolit dávku, která bude vyhovovat potřebám pacienta. Po skončení zákroku se zvíře nechává tzv. dospat, přičemž délka takového dospání se liší u každého zvířete.

Inhalační

u tohoto typu narkózy je hlavní anestetikum zvířetem vdechováno. Nejprve je pacientovi injekčně (do svalu, do žíly) podána látka, která zvíře uspí, a následně je pacientovi zavedena „dýchací trubička“. „Anestetikum je vdechováno, rychle nastupuje účinek, délka a hloubka anestezie je dobře řiditelná. Probouzení je většinou rychlé a plynulé, bez excitací. Součástí přístroje mohou být i zařízení monitorující základní životní funkce pacienta.“3). K anestetiku se přidává kyslík a někdy i oxid dusný, který snižuje spotřebu inhalačního anestetika. „Směs plynů se při nádechu dostává do plic, tam přestoupí do krve a může ovlivňovat vědomí zvířete. Při opětovném průtoku krve plícemi anestetikum přestoupí do plicního sklípku a je vydechnuto. Tak dochází k minimální zátěži jater a ledvin. Nastavením odpařovače můžeme řídit, kolik plynu zvíře vdechuje a tím i hloubku anestézie. Několik minut před koncem chirurgického zákroku vypneme přívod anestetika a oxidu dusného (rajského plynu), pacient vdechuje čistý kyslík a vydechuje zbytek směsi anestetických plynů. Znamená to, že se zvíře probouzí k vědomí bezprostředně po ukončení zákroku.“1).

Při volbě anestezie je důležité přihlédnout nejen ke zdravotnímu stavu zvířete, ale také k délce zákroku. Orientačním časovým rozhraním pro volbu druhu anestézie je 30 minut. „Jestliže předpokládáme operaci delší než 30 min., nebo si nejsme jisti délkou zákroku, je vhodné zvolit inhalační anestézii, kterou můžeme snáze řídit. Při předpokládaných poruchách ledvin nebo jater existuje potencionální nebezpečí hromadění anestetika v organismu, jeho pomalého odbourávání a je vhodnější opět inhalační anestézie. … Při zákroku do 30 min. na mladém zdravém jedinci by měla být dostačující a plně bezpečná injekční anestézie ať už intramuskulární nebo intravenózní.“1).

 

Narkóza by měla být pro Vašeho mazlíčka co nejšetrnější a co nejméně zatěžující, ale zároveň by měla být dostatečně účinná, aby ho ochránila před bolestí a stresem, a umožnila zákrok provést s největším komfortem pro zvíře.

 

Nebojte se proto svého veterináře zeptat na způsoby anestézie a na všechny výhody a nevýhody, které daný způsob přináší.

 

1) https://www.animalclinic.cz/news/soubor_77.pdf

2) http://www.veterinanebusice.cz/poradna?id=3081&action=detail&oid=2385159&nid=9990

3) http://www.klinikaanima.cz/2016/11/25/nebojte-se-narkozy/

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno