K jednotlivým připomínkám, které uvedli odpůrci časných kastrací:

Vzrůst

V jednotlivých skupinách nebyly mezi kočkami a kocoury žádné rozdíly v příjmu potravy, nebyly pozorovány žádné rozdíly ve vývoji stavby těla, ačkoli kocouři očekávaně rostli rychleji ve všech skupinách. Ve skupinách 1 a 2 byla u obou pohlaví pozorována větší délka dlouhých kostí. To bylo pravděpodobně způsobeno tím, že došlo ze zpomalení uzavírání růstových destiček kostí. To by vysvětlovalo, proč jsou jedinci, kteří byli kastrováni jako koťata, často větší než zvířata kastrovaná později. Výše uvedené platí zejména pro kocoury.

Chování

Kastrovaná zvířata byla stejně aktivní jako stejně stará nekastrovaná zvířata.

Vývoj močových cest a pohlavních znaků

Pozorování vývoje močových cest u jednotlivých pohlaví neukázalo žádné rozdíly mezi těmito třemi skupinami. Vědci měřili průměr močové trubice pouze u koťat – kocourů a nezjistili žádné rozdíly mezi skupinami. Obavy, že raná kastrace by mohla způsobit menší průměr močových cest, což by vedlo ke zvýšenému výskytu cystitidy a s tím spojených problémů, se nepotvrdily.

Hlavní rozdíly v jednotlivých skupinách se objevily při porovnávání sekundárních pohlavních znaků. U kocourů byly zjištěny rozdíly ve vývoji penisu a jeho předkožky (kůže pokrývající penis) Háčky, které jsou umístěny na penisu kocoura, ve skupině 1 skoro chyběly, kocouři ze skupiny 2 měli tyto háčky na penisu již o něco větší, a normálně se háčky vyvinuly u kocourů ve skupině 3. Při vyšetření koček bylo zjištěno, že vagina byla ve skupinách 1 a 2 více „kotěcí“, standartní byla vagina u koček ze skupiny 3. Žádný z těchto rozdílů ale neměl vliv na možnost tato koťata vyšetřovat. Obavy, že by vývoj močových cest mohl být zastaven nebo poškozen časnými kastracemi, se tak nepotvrdily.

 

Závěr

Dosavadní výsledky této studie naznačují, že rozdíly mezi kočkami sterilizovanými v 7 týdnech a 7 měsících jsou zanedbatelné. Rozdíly pozorované u zvířat ve skupinách 1 a 2 a zvířat ve skupině 3, jsou sice v některých případech statisticky významné, ale nejsou to rozdíly, které by mohly negativně ovlivnit zdraví zvířete. Konečné výsledky budou záviset na analýze dlouhodobého sledování, ale ukazuje se, že včasná kastrace není škodlivá pro celkové zdraví zvířete. Z hlediska ochrany a zejména v souvislosti s problémem přebytečných štěňat a koťat jsou tyto výsledky povzbudivé.

Praxe v útulcích a mezi chovateli v USA

Jestliže všechna zvířata z útulků budou před adopcí vykastrována, mělo by dojít k odpovídajícímu poklesu počtu zvířat usmrcených každý rok. Předběžné výsledky z města Alachua County, které je poblíž floridské univerzity v Gainesville, podporují tuto teorii.

Alachua County Animal Control spolupracuje s vědci na univerzitě a od počátku devadesátých let má zavedena pravidla časných kastrací. Žádné zvíře neopustí útulek bez kastrace. V roce 1987 bylo v této oblasti utraceno 1250 koček a psů za měsíc. Od zavedení povinnosti časných kastrací došlo k poklesu počtu usmrcených zvířat na 940 za měsíc v roce 1992, a od té doby nedošlo k žádnému zvýšení počtu usmrcených zvířat.

V uplynulých letech byla potvrzena bezpečnost a především účinnost časných kastrací. Byla schválena forma časný kastrací jako možné řešení vedoucí ke snižování nadměrné populace zvířat a proti jejich zbytečnému utrácení. V červenci 1993 byla na výroční schůzi American Veterinary Medical Association (AVMA) podpořena koncepce raných kastrací, kterou připravila právě AVMA. Veterináři z Kliniky v Bostnu Angell Memorial Medical Center, kteří dlouhodobě bojují proti týrání zvířat, podporují pozorování a výzkum Dr. Bloomberga.

Jiné organizace zapojené do programů raných kastrací:

  •  Denver Dumb Friends League v Coloradu,
  • Miami Humane Society a Alachua County Animal Control na Floridě,
  • Humánní společnost Austin a Travis County v Texasu,
  • Chicago Animal Control v Illinois,
  • King County Animal Kontrola ve státě Washington,
  • Vancouver SPCA v Britské Kolumbii,
  • Collie Rescue Metro Atlanta,
  • Gruzínská aliance záchranářů čistokrevných psů,
  • The Haven (záchrana psů) a Útočiště Psí řeky v Douglasvillu patří mezi organizace v Gruzii, které provádějí časné kastrace nejen psů a koček, ale i exotických zvířat.

Sdružení Cat Fanciers ‚Association (CFA) změnilo svá výstavní pravidla, aby umožnilo soutěžit i kastrovaným koťatům. Mnoho chovatelů čistokrevných koček spolupracuje se svými veterináři, aby dávali přednost kastrovaným koťatům při umisťování do nových domovů. Noví majitelé zvířat naznačují, že získání již vykastrovaného zvířete snižuje obavy a náklady na plánovanou operaci, což jim umožňuje uvolnit se a užívat si svého nového společníka. Stejně jako v případě pracovníků útulků mohou být chovatelé klidní díky vědomí, že kočička, kterou dnes umístí, nebude zítra přispívat k přebytku zvířecí populace.

Zdroj: www.winnfelinefoundation.org

Are fears of negative side effects of early neutering warranted? Background and medical issues including a summary of an ongoing Winn Foundation funded project to evaluate the long term effects of early altering.

Developmental and Behavioral Effects of Prepubertal Gonadectomy. Mark S. Bloomberg, DVM, MS; W.P. Stubbs, DVM; D.F. Senior, BVSc; Thomas J. Lane, BS, DVM; University of Florida at Gainesville. Funded by the Winn Feline Foundation, February 1991. Continuation funded February 1992.

A progress report on a study funded by The Winn Feline Foundation

Summary prepared by Diana Cruden, Ph.D.

předchozí díl

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno